Sıkça Sorulan Sorular

Yağ performans sınıfı nedir ? Nasıl anlaşılır ?

Bir yağın performans sınıfını, ambalajındaki API ve ACEA değerlerinden anlayabilirsiniz. Yağ firmalarının uzun yıllar süren, yüksek maliyetli çalışmalar sonucu aldığı bu sınıflar, yağın performansını belirler. Bugüne kadar geliştirilmiş yağlarda; Benzinli sınıfta SM en üst API performans düzeyini Dizel sınıfta CF ve CI-4 en üst API performans düzeyini A3, binek araçlar için ACEA performans sınıfını B3, dizel, hafif ticari araçlar için ACEA performans sınıfını E4, ağır ticari araçlar için ACEA performans sınıfını gösterir

Sentetik yağları mineral yağlar ile karıştırıp kullanabilir miyiz ?

Sentetik yağlar ile mineral yağların karıştırılmaması daha doğru olur. Bu yağlar karıştırıldığı takdirde mineral yağ sentetik yağın üstün vasıflarını azaltır.

Motorlar neden yağ eksiltir ?

Yağ eksilmesi motorun teknolojisiyle ilgilidir. Yeni teknolojilerle üretilen modern motorlarda yüksek performans sağlamak amacıyla metaller (silindirler, pistonlar) birbirine daha yakın tasarlanmıştır. Motorlarda ki bu özellik yağın yıpranmasına, dolayısıyla da eksilmesine yol açar. Araç üreticileri, araçların belirli km. aralıkları için yağ eksiltme paylarını araç kitapçıklarında belirtmişlerdir. Sentetik yağlar mineral yağlara oranla daha az eksiltme yapmaktadırlar.

Sentetik yağlar mineral yağlara göre neden daha pahalıdır ?

Sentetik yağların hammaddesi olan sentetik baz yağ, ileri teknoloji ile yoğun işlemlerden geçerek üretildiği için maliyeti yüksektir. Bu da fiyatını etkileyen nedendir.

Sentetik yağ ile mineral yağ arasında ne fark vardır ?

Mineral yağlar, petrolün işlenmesiyle elde edilen baz yağa gerekli katıkların eklenmesiyle üretilir. Sentetik yağlar ise, laboratuar koşullarında çeşitli kimyasal işlemlerden geçtikten sonra gerekli katıkların eklenmesiyle elde edilir. Laboratuar ortamında farklı bir teknoloji ile üretilen sentetik yağlar, mineral yağlara oranla daha yüksek ve daha düşük sıcaklıklar ile yüksek basınca karşı daha dayanıklıdır.